donderdag 14 februari 2013

Compassievol liefhebbenLiefhebben van degenen die je aardig vindt is geen uitdaging. Dat gaat vanzelf. Het is niet moeilijk om van mensen te houden die je sympathiek vindt. Liefhebben van degenen die je op de proef stellen, die je het moeilijk maken, die je pijn gedaan hebben.. dat is van andere orde..

De boodschap die Jezus gaf  zoals hierboven verwoord, is voor veel mensen een moeilijke opgave, een brug te ver, zo niet onmogelijk om te doen. Als ik voor mezelf spreek is het iets wat ik niet elke dag zo kan zien of voelen terwijl ik het wel graag dagelijks zou willen.

Als je het zo kan voelen, kan ervaren dan denk ik dat je compassie hebt zowel naar een ander als naar jezelf toe. Dan heb je je issues uitgewerkt en achter je gelaten en kan je zowel van jezelf als van anderen ervaren dat we niet perfect zijn, dat we allemaal fouten maken, elkaar pijn doen, bewust of onbewust. Dan hoeven we niet meer over anderen negatief te oordelen en daarmee vergeven we tevens onszelf.

Quote van de Zelfcompassie site die ik erg mooi en verhelderend vind:
Heel belangrijk is dat compassie voor jezelf betekent dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart openstelt voor die realiteit, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf, en voor al je medemensen.
Wil je weten hoeveel zelfcompassie jij hebt ? Test het hier!

Geen opmerkingen: