woensdag 9 januari 2013

Schematherapie voor psychopaten
Een reportage over psychopaten die schematherapie kregen. Dit is een nieuwe therapievorm van David Bernstein en deze therapievorm heeft een goed resultaat bij de zo moeilijk behandelbare psychopaten.

Het bijzondere van de schema therapie is dat je specifieke technieken hebt om op basis van een eerst opgebouwde vertrouwensband, een effectieve behandeling te geven.

Schematherapie gaat over de verschillende kindmodussen (modi genoemd) van waaruit we kunnen reageren en tevens vanuit welke ouder modussen we kunnen reageren. Het heeft raakvlakken met de transactionele analyse waarin je deze rollen ook terug vindt.

Iedereen reageert op situaties vanuit eerder opgedane ervaringen vanuit het verleden. Als je merkt dat een bepaalde situatie enorm triggert of pijnlijk voor je is dan is dat een teken om dit eens nader te bekijken waardoor het komt dat het je zo raakt. Vanuit welke modus reageer je ? Waar is de pijn ontstaan ? Is het een kindmodus of een oudermodus die de rol van de volwassene in je overneemt ?

Schematherapie geeft je inzicht, handvatten en bewustzijn over de innerlijke processen die zich in je onbewuste afspelen en die telkens weer hun invloed op het heden laten gelden.


Geen opmerkingen: