woensdag 23 januari 2013

Reflecteren

En wederom een leuke site van Gert-Jan Schop. Deze keer over reflecteren. Erg nuttig om jezelf eens een spiegel voor te houden.

Reflecteren doe je om te leren. Om jezelf te kunnen veranderen. Je zult namelijk eerst moeten kijken naar hoe je functioneert en wat je daar van vindt. Helaas heeft ieder mens blinde vlekken en dat maakt het lastig kijken naar jezelf. Je bent als het over jezelf gaat natuurlijk niet objectief. Daar hebben ze onder andere reflecteren voor "uitgevonden".

Reflecteren doe je in stappen door jezelf een aantal vragen te stellen n.a.v. een situatie of iets wat gebeurd is. Dat kan je alleen doen met wat zelfhulp zoals op de site van Gert-Jan Schop. Je kan dit reflecteren ook samen met een counselor doen. Het voordeel van een counselor is dat deze dingen op valt die je vaak van je zelf niet zo goed ziet of opvallen.

Een counselingsgesprek is een gesprek waarbij je samen kijkt naar een situatie die niet goed ging. Je kijkt wat er gebeurde, wat het met je deed, wat je voelde en waar het niet zo lekker liep. Je onderzoekt samen met de counselor welke oorzaken er waren waarbij soms een korte terugblik in het verleden gedaan wordt zonder overmatig te gaan spitten in de geest.

De counselor kan je helpen met het ordenen van dingen die je niet duidelijk zijn of waar je stukjes mist. De counselor kan verschillende waarnemingen m.b.t. hetgeen je zegt of wat er bij jou zichtbaar is, benoemen. Om je bewust te maken van wat er met je gebeurt als je ergens aan terug denkt of je over op windt. Counselen is een vorm van reflecteren wat je samen doet. En samen ga je dan het veranderproces in. Je bepaalt doelen, je werkt strategieën uit en je evalueert deze weer om te kijken wat wel en niet gelukt is en waar dat door kwam.


Geen opmerkingen: