dinsdag 15 januari 2013

Je hoeft het niet alleen te doen


Mensen hebben graag iemand naast hen staan. Iemand die er voor hen is als het moeilijk wordt of die hen bij staat met raad en daad. We hebben allemaal graag mensen om ons heen die naar ons luisteren, die ons begrijpen en ons helpen als we een handje nodig hebben. Het is een geruststellende gedachte als je weet dat er mensen zijn die voor je klaar staan. Dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Het is echter niet vanzelfsprekend voor mensen om elkaar dat ook te bieden, vooral niet als de periode dat het nodig is wat langer gaat duren, zoals bij een depressie. De omgeving haakt vaak af als men merkt dat de persoon in kwestie niet op knapt na een paar goed bedoelde gesprekken. Een luisterend oor biedt men doorgaans nog wel  even maar daarna moet het gewoon "klaar" zijn en moet iemand "normaal" gaan doen anders wordt het contact minder en verwateren veel vriendschappen onder het mom "hij klaagt altijd zo" of "ze doet er toch niets aan". Dat het "doen" vaak een "niet kunnen" is, ziet men dan over het hoofd.

Een ander bekend gezegde is: "in nood leer je je vrienden kennen." Degenen van wie je het verwacht zijn niet zelden de eersten die afhaken en degenen van wie je het niet had verwacht die staan aan je zij, als het moeilijk of spannend wordt.

Het is voor ieder mens belangrijk om een goed sociaal netwerk te hebben wat fungeert als een vangnet. Voor de tijden dat het moeilijk gaat en je er niet alleen voor hoeft te staan. Dat je je verhaal ergens kwijt kan en iemand echt naar je luistert en zijn of haar hand naar je uitsteekt om je te helpen door met je mee te denken, praktische hulp aan te bieden, aan te geven dat je er mag zijn zoals je bent en je evt. wat tips te geven. Dat is helaas lang niet altijd zo vanzelfsprekend voor veel mensen.

Er zijn voor elkaar vraagt iets van elkaar. Het heeft een wederzijdsheid. Het is geen eenrichtingsverkeer waarin de een er enkel voor de ander is maar andersom er nauwelijks wat terug komt. Wat doe jij als het moeilijk wordt ? Ben jij er voor die ander ? En in hoeverre zijn anderen er voor jou ? Vooral als het spannend of moeilijk wordt .. niet alleen als het goed gaat natuurlijk ;)

Geen opmerkingen: