zondag 20 januari 2013

Irritatie of OCD ?


Je kent het vast wel. Van die dagelijkse irritaties. Onze hersenen houden van iets wat symmetrisch is, iets wat compleet is. We hebben een sterke voorkeur voor dingen die op een rij staan, die qua kleur kloppen. Iets hoort niet scheef te zitten of een ontbrekende factor te veroorzaken.

De collage is geïnspireerd op een reeks irritaties van een OCD (obsessief compulsief dwang) patiënte. Die wilde eens laten zien waar ze de hele dag gek van werd. Waar ze een dwang voor had om telkens weer dingen recht te leggen, symmetrisch te maken, kloppend te krijgen. 

In de kunst zie je doorgaans dat symmetrie of dingen die kloppend zijn meer gewaardeerd worden dan a-symmetrie of niet kloppende patronen. Kan jij lang naar bovenstaande collage kijken zonder geërgerd te raken door de "fouten" ? Zonder de neiging te hebben om dingen te verbeteren ? Te streven naar perfectie ? 

Mensen met OCD of precisie dwang vinden dit niet te doen...

Vind je de plaatjes mooi of had je ze mooier gevonden als de muur wel af getegeld was, de rechter kruk wel netjes in het rondje had gestaan of de tegelvloer kloppend was geweest ? En wat dacht je van hieronder ?

Schoonheidsfoutjes ? Irritaties ? Hoe dwangmatig knijp je het liefst die puist uit ? Wat zou jij met een bruine tand doen ? En als je nagellak er af is ?
2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Schoonheidsfoutjes ? Irritaties ? Hoe dwangmatig knijp je het liefst die puist uit ? Wat zou jij met een bruine tand doen ? En als je nagellak er af is ?"

Dit is wat mij uitermate irriteert: Spaties voor vraag- en uitroeptekens in een zin!

Jolande Rommens-Musquetier zei

Hahaha.. ja ik probeer het af te leren. Ik heb het aangeleerd tijdens mijn typcursus van Scheidegger in de jaren 80/90. Toen moest je juist spaties gebruiken bij uitroeptekens en vraagtekens. Dat vond ik toen heel raar want zo schreef je het niet. Nu zeggen veel mensen weer dat er bij het typen geen spatie tussen uitroepteken en vraagteken hoort. En zo verandert het om de zoveel jaar, lijkt het wel.