maandag 17 december 2012

Vrede op aardeWereldvrede. Nergens is zoveel ruzie door ontstaan dan door het niet kunnen accepteren dat een ander, anders denkt en doet dan jou. Waarbij religies een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie als het gaat om oorlog voeren.

Vergis je niet, het gaat hier niet alleen om de Islam die de laatste tijd veel door terrorisme, Fatwa's en Jihad in het nieuws komt.  Nagenoeg alle religies hebben vuile handen.

De Christenen hebben velen uitgemoord uit naam van God. Denk aan de inquisitie, de heksenvervolgingen, de kruistochten, de overheersing van het Christelijke geloof op de vrij vreedzame natuurreligies (heidenen), de Mayas, Afrikanen en andere culturen die door hen onder de voet zijn gelopen, zijn "bekeerd" of zijn uitgemoord.

Ondanks dat veel religies vrede preken, zijn ze doorgaans erg intolerant tegenover andersdenkenden. Ze presenteren hun overtuigingen vaak op een "alles of niets" manier. Als je niet voor bent, dan ben je automatisch tegen. Het is heel zwart/wit. En als je andersdenkend bent, ben je tegen en het is geen incident dat er dan sprake is van uitsluiting, afkeuring en al gauw met hel, haat en verdoemenis gedreigd wordt waarbij doden zelfs wordt toegestaan.

Religies hebben naar mijn idee niet zoveel met God te maken, het is meer mensenwerk. Wellicht zijn religies het meest misbruikte psychologische goed waar een mens mee geconfronteerd kan worden. We willen vrede en vredig kunnen leven. We krijgen er helaas vaak door religies iets anders voor terug. De geest wordt geknecht in strakke leefregels die hun basis lijken te vinden in een sterke hiĆ«rarchische opzet waarbij macht een belangrijk item is.

Wellicht eens iets om te overdenken als we kerstmis vieren..

Geen opmerkingen: