zondag 9 december 2012

Risico's nemen


Risico's nemen. Veel mensen zijn er niet dol op. De angst voor verandering is groot. Beter houden wat je hebt dan weet je tenminste waar je aan toe bent zelfs als dat wat je hebt niet is wat je eigenlijk graag zou willen. 

Swami Vivekananda steekt daar toch anders in. Hij zegt: zolang je risico's neemt om veranderingen aan te brengen in je leven, leer je er altijd van. De dingen die succesvol zijn maken dat je een leider bent. Immers wie succesvol is wordt graag gevolgd of na gedaan. Een succesvol iemand wekt dan misschien afgunst maar geeft ook een standaard af, een streven. Het resultaat is leidend anders noemde men het immers geen succes.

Als je verliest echter is er nooit sprake van echt verlies, in de zin van dat alles verloren is. Alles wat niet succesvol is, leert je immers heel veel. Het leert je hoe het niet moet, dat wat geen goed resultaat geeft en dat je het beter anders kan doen. Dat wat jij leert kan je ook weer aan anderen doorgeven zodat zij niet dezelfde fouten maken (tenzij ze niet willen luisteren of het niet willen horen natuurlijk dat kan ook altijd nog).  

Een risico wat verlies op levert is een leerervaring en niet zozeer alleen maar falen...

Geen opmerkingen: