zondag 23 december 2012

Relatieproblemen

The colors conflicted
as the flames climbed into the clouds
I wanted to fix this
but couldn't stop from tearing it down
Prachtig stukje tekst uit Linkin Park - Burn it down.

Soms lukt het niet meer in een relatie. Zijn er teveel tegenstellingen, is er te weinig begrip voor elkaar. Het vertrouwen in elkaar is weg doordat er dingen gebeurd zijn die pijn gedaan hebben. Schiet een ieder in een rollenpatroon dat ernstige conflicten geeft. Die rollenpatronen zijn destructief en bevestigen alleen maar hoe diep de kloof is.

Ik ben nu het boek Hou me vast van Sue Johnson aan het lezen. Ik had het als boekentip in de Psychologie Magazine gezien en wilde het graag hebben omdat het interessant is en nieuwe ontwikkelingen in de psychologie laat zien omtrent relatieproblematieken en hoe daar als counselor mee om te gaan. Het doet me deels ook denken aan de Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg.

Sue heeft een nieuwe therapie ontwikkeld EFT genaamd, Emotionally Focused Therapy. Niet te verwarren met de andere EFT (emotional freedom technique).  De EFT van Sue Johnson gaat over destructieve relatiepatronen, hoe ze te herkennen, waarom gebeuren ze en hoe kom je daar op een goede manier doorheen. Hoe doorbreek je ze ? Hoe komt je uit het oude gedrag ?

Daar past een andere song van Linkin Park bij.

I don't know what's worth fighting for
Or why I have to scream.
I don't know why I instigate
And say what I don't mean.
I don't know how I got this way
I know it's not alright.
So I'm breaking the habit,
I'm breaking the habit Tonight


Geen opmerkingen: