vrijdag 21 december 2012

Orthorexia in Rauw en Rauwer
Tom weet het allemaal niet meer. Hij is niet alleen ondervoed door eenzijdige voeding maar weet zich niet zo goed een mening te vormen door de eenzijdige informatie vanwege de obsessieve eetstoornis van zijn moeder. Hij wilt loyaal aan haar blijven en dat is duidelijk te zien. Toms vader zit in Engeland dus hij moet het in principe met zijn moeder rooien. Dan kan je je als kind niet veroorloven om die af te vallen anders heb je immers niemand meer die voor je zorgt. De psychische druk op Tom moet enorm zijn. Ik heb met hem te doen.

Tom lijdt onder de eetstoornis van zijn moeder zonder dat hij het zelf weet. De eetstoornis die zijn moeder heeft is niet zo bekend als anorexia of boulimia. Deze eetstoornis is orthorexia nervosa. Wikipedia legt het goed uit:

Het belangrijkste kenmerk van de aandoening is dat de persoon die eraan lijdt, een preoccupatie of zelfs obsessie heeft voor gezond eten. Als gevolg hiervan mijdt de persoon bepaalde soorten voedsel, met name voedsel dat vet of conserveringsmiddelen bevat. Vaak gaat de persoon over op vegetarisme en eindigt het traject erbij dat de persoon alleen nog biologisch geteelde rauwe groente en fruit eet. 

Door te kritisch over voedsel te zijn, eet de persoon te weinig, is de voeding te weinig gevarieerd en kan de persoon gevaarlijk mager worden, wat ook bij anorexia het geval is. In sommige gevallen kan het obsessieve gedrag ook tot problemen in de sociale omgang leiden. 

Een verschil met anorexia is dat de persoon op het eerste gezicht niet te kampen heeft met een gebrek aan eigenwaarde, maar zich eerder superieur voelt door zijn verantwoorde eetgewoonten. De kwaliteit van het eten staat voor de kwaliteit van het leven.


Zie hieronder de oorspronkelijke documentaire waar het je het verhaal van Tom kan horen en zien toen hij nog een stuk jonger was.


Justitie heeft een uitspraak gedaan omtrent de uithuisplaatsing van Tom. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat met hem. Hij zit momenteel ondergedoken heb ik begrepen.

Het is opmerkelijk te noemen dat justitie eigenlijk pas iets kon doen vanwege de overtreding van de leerplichtwet. Tom ging namelijk niet naar school en werd door zijn moeder thuis gehouden. Zij gaf hem zelf les terwijl ze dat niet bevoegd was. Het feit dat hij zo eenzijdig gevoed werd was toen al jarenlang aan de gang en was geen aanleiding om eerder in te grijpen. Voor zover ik begreep schijnt dat juridisch namelijk erg lastig aan te pakken te zijn als het enkel op basis van voeding zou gaan. De leerplichtwet gaf wel een handvat om in te grijpen.

Wil je nog meer weten over Orthorexia dan is dit een goede site.

Geen opmerkingen: