zaterdag 29 december 2012

OlifantenpaadjesOlifantenpaadjes from Jan-Dirk van der Burg on Vimeo.

Grappig fenomeen, olifantenpaadjes in het Nederlands genoemd. Niet dat we hier olifanten hebben en je zou verwachten dat we het dan geitenpaadjes of schapenpaadjes of iets zouden noemen. De Engelsen hebben er een betere naam voor gevonden die meer strookt met de psychologische oorzaak van het fenomeen. Zij noemen het  "Desire Lines". En dat is wat het zijn: wenslijnen.

De overheid legt een prachtig fietspad aan maar het is omslachtig of maakt het een omweg. De fietser in dit geval geeft de voorkeur aan een meer doelgerichte weg om van A naar B te komen. Je zou verwachten dat degenen die het fietspad aangelegd hebben zich vervolgens aanpassen aan de wensen van het publiek zoals het doorgaans in een democratie van toepassing hoort te zijn maar helaas.

Onze hersenen werken net zo. Die hebben ook olifantenpaadjes oftewel desire lines. We hebben de routines in neurale paden in onze hersenen liggen. Bepaalde paadjes gebruiken we nauwelijks en anderen gebruiken we veel. Dat zijn onze gewoonten, onze routines. Zo binnen zo buiten dus. Zoals onze hersenen werken zo is ons gedrag dus ook.

Als we in onze hersenen een snellere, makkelijkere manier gevonden hebben, dan gebruiken we die doorgaans. Dat wat werkt, dat wat succes heeft, is het gedrag dat we herhalen. Of het gedrag op zichzelf nou goed is of niet. Dit resulteert dus regelmatig in gedrag dat weliswaar niet de bedoeling is maar wel goed werkt. Dat kan vaak heel goed zijn maar dat kan ook heel negatief uitpakken op den duur. Het is maar net hoe je bij B wilt aankomen uiteindelijk.

Heb je olifantenpaadjes gedrag dat niet zo goed voor je uitpakt op den duur, doordat je telkens weer te hard van stapel loopt in een relatie of doordat je elke keer te impulsief reageert bij een vervelende opmerking waardoor je telkens in een conflict belandt, dan wordt het tijd om ze eens nader te bekijken.

Is je olifantenpaadje een prima afkorting van een route zonder jezelf of anderen schade toe te brengen dan zou ik er een "snel weg" van maken ;)
Geen opmerkingen: