dinsdag 4 december 2012

Negatieve gedachten weggooien

Leuke uitkomsten van een onderzoek over negatieve gedachten kwijtraken. Erg frappant hoe de resultaten zijn. Het blijkt dat als je je negatieve gedachten op schrijft en ze daarna in de prullenbak gooit, ze vaak ook echt weg zijn.

“Hoe je je gedachten labelt – als afval of als iets wat het waard is om beschermd te worden – lijkt een verschil te maken in hoe je deze gedachten gebruikt,” vertelt onderzoeker Richard Petty van State de University in Ohio.

Daar zit dus de kruk. Je hersenen werken op het onbewuste vlak gewoon door. Iets wat je bewaard is belangrijk genoeg om vast te houden, om te onthouden dus. Iets wat je weggooit is irrelevant en kan je gerust missen. Het onderbewustzijn werkt daar goed aan mee.

Het onderzoek liet zien dat als je ze op schrijft en in je binnenzak houdt, dat je ze dan ook echt vast houdt en zelfs eerder gebruikt om ergens een oordeel over te geven. Gooi je ze weg dan is de invloed weg. Virtueel weggooien in de prullenbak van je pc bijvoorbeeld helpt ook. Wel even legen natuurlijk. Alleen maar in gedachte iets weggooien werkt daarentegen dus niet. Dan blijven ze toch in je hoofd rondspoken.

Geen opmerkingen: