woensdag 19 december 2012

Cosplay


Cosplay wat is dat ? Het is een rollenspel spelen en dan in volledige uitdossing van je favoriete stripheld of fantasy figuur. Het zijn vaak imitaties of verkleedpartijen geinspireerd op een beroemde figuur. Dat kan van TV zijn maar even zo goed komen ze uit films, stripboeken, computergames of andere hypes. Vrouwen en mannen zijn er in geintresseerd en er worden soms hele rollenspelen uit gespeeld samen.

Bij Cosplay zie je vaak dat internet een belangrijke rol speelt in de contacten, het uitwisselen van foto's, tips, kleding en accessoires. Ze vinden elkaar via social media en andere netwerken waarna afspraken gemaakt worden om elkaar te ontmoeten en een rollenspel uit te spelen. De kunstvorm valt onder de noemer Performance Art. De spelen vinden niet plaats in een theatergezelschap of in een theater of zaal maar vaak buiten of op een willekeurige plaats waar groepen mensen elkaar ontmoeten en bewonderen.

Je ziet het veel in jongerenculturen maar er zijn ook ouderen die hier fanatiek aan mee doen. Cosplay komt van de samenvoeging van het woord Costume (kostuum) and Play (spel). Je ziet hier ook andere varianten in op evenementen als de Fantasy Fair, Keltfest of Castle Fest in Nederland. Daar is het niet zozeer rollenspellen die centraal staan als wel zien en gezien worden. Neem vooral eens een kijkje en waan je een dag in een andere wereld. Het is erg leuk als je graag eens wat anders wilt.


Geen opmerkingen: