zaterdag 15 december 2012

AbnormaalHet is niet normaal meer zoals het de afgelopen tijd gaat. Een scheidsrechter die doodgetrapt wordt. Jongeren die zelfmoord plegen omdat ze zo gepest worden op school. Volwassenen die op een basisschool kinderen doodschieten, hun ouders doodschieten en vervolgens zichzelf om het leven brengen. Een verpleegster die zichzelf van het leven beroofd uit schaamte en schuldgevoel omdat ze voor de rest van de wereld publiekelijk als incompetent wordt weggezet via een ordinaire pesterige grap van een stel dj's van een radiostation.

Allemaal voorbeelden van mensen die andere mensen zoveel leed aan doen, zoveel pijn toebrengen dat ze geen andere uitweg meer zien dan de dood en daarin anderen soms zelfs meeslepen. Uit frustratie, uit woede, uit verdriet, schaamte, angst, schuldgevoel worden deze daden gepleegd.

Zijn deze mensen crimineel ? Zijn deze mensen verantwoordelijk te houden voor hun daden ? Of zijn het de pesters die als schuldige zijn aan te wijzen ? Hebben we niet een levensgroot probleem als we zulke dingen normaal gaan vinden  als iets wat gebeurd om de zoveel tijd ? Het zegt iets van de maatschappij, de wereld waarin we leven. Hoe we er over denken en hoe we er mee omgaan zegt iets over onszelf.

Geen opmerkingen: