woensdag 21 november 2012

We worden dommer !
Hoewel de technologie steeds slimmer wordt, worden wij steeds dommer. Dat kwam uit onderzoek naar voren uit onderzoek aan de Stanford universiteit in Amerika. Doordat we ons skills om te overleven steeds minder nodig hebben en dus ook niet veel meer gebruiken, kalven langzaam onze hersenen op die gebieden af. We hebben veel activiteiten die niet zoveel meer van onze intelligentie vragen zoals een boek lezen of tv kijken terwijl we vroeger inventief en creatief moesten zijn om op tijd een tijger te spotten of een naderend gevaar van hongersnood te omzeilen.

De hersenen werken conform het principe use it or loose it. We worden geboren met heel veel verbindingen in ons hoofd en naarmate we ouder worden, snoeien onze hersenen die verbindingen die niet vaak of helemaal niet gebruikt worden. Die zijn dan weg ten gunste van verbindingen die wel veel gebruikt worden. Die laatsten worden verstevigt en versterkt. Zo blijven er uiteindelijk verbindingen over die enkel vaak gebruikt worden. Dat scheelt ons lichaam veel energie en chaos. Naarmate je ouder wordt, word je daarom ook steeds vaster in je patronen en routines en je denkwijzen. Oudere mensen kunnen daarom vaak minder en minder goed om gaan met al die veranderingen.

In het groot gebeurt dit dus ook met het hele menselijke ras. Use it or loose it. De evolutie heeft ons inmiddels briljante hersenen geschonken. Zo briljant dat we onszelf weten te omringen met allerlei technische snufjes die ons het leven makkelijk maken zoals auto's, telefoons, computers, machines etc. Hierdoor bewegen we steeds minder en we gebruiken onze hersenen kennelijk steeds minder omdat alles toch uitgerekend wordt door een rekenmachine of computer. En onze hersenen werken dan als een spier. Als het niet gebruikt wordt, wordt het slapper en minder effectief en sterk.

Uiteindelijk zal het menselijke ras een middenweg zien te vinden want anders kunnen ze hun eigen computers niet meer bouwen en daarmee moeten ze weer veel zelf gaan doen. Er zal dus op enig moment een balans ontstaan in de achteruitgang van intelligentie en het produceren van allerlei hulpmiddelen en kunstmatige intelligentie. Ik ben benieuwd waar het kantelpunt zit.

Het is trouwens ook wel vermakelijk komisch  hoor.. vooral als de een de ander gaat na doen en je je af vraagt waar gaat dit heen ?

Geen opmerkingen: