zaterdag 3 november 2012

Voltooid Verleden Tijd
Wanneer is iets werkelijk voorbij ? Als het verleden geen rol meer speelt in het heden. Dan kan je spreken van voltooid verleden tijd. Als nieuwe situaties niet meer herinneren aan oude pijn. Als er geen pijnlijke situaties meer zijn waarbij je je afgewezen, beledigd, verongelijkt, bekritiseerd of gebruikt voelt. Dan is het los, dan ben je los van het verleden. Als je er naar kan terug kijken en kan denken: tja dat was toen zo maar gelukkig is het voorbij en heb ik daar nu geen last meer van. 

Wanneer je ergens in je leven tegen aan loopt, als er een patroon in te herkennen is, dan is het iets uit je verleden wat telkens weer zorgt voor pijnlijke triggers in het heden. Als je in een krimpt bij het horen van een bepaald muzieknummer of een bepaalde geur. Als je onrustig wordt bij het horen van een hoge stem of een sirene.  Als je je vaak een slachtoffer voelt van een situatie en niet bij machte lijkt te zijn om er objectief, rationeel en relativerend mee om te gaan.

Dan is het verleden nog niet losgelaten en bepaalt het steeds je heden en daarmee je toekomst. Zaak om te leren loslaten. Verwerken, begrijpen, veranderen en loslaten. Van onvoltooid naar voltooid verleden tijd.

Geen opmerkingen: