maandag 19 november 2012

Tilt Shift

De lens bepaalt wat je ziet en hoe je de wereld waar neemt.Geweldig grappig om te zien. Ik zag ze al eens eerder dit soort filmpjes en het verbaast me elke keer. Het lijkt net alsof je in een kijkdoos zit te kijken. Of beter.. alsof je naar Madurodam zit te kijken. Je voelt je een reus als je de drukke bedrijvigheid aanschouwt in dit soort filmpjes. Toch is het echt. Het wordt gefilmd met een speciale lens techniek. De Tilt Shift Lens. Een lens die onafhankelijk van de het toestel in een bepaalde hoek gedraaid kan worden waardoor je een andere scherpte/diepte krijgt.

Oftewel technisch, zoals Wikipedia zegt: Tilt-shiftbewerking is een methode om een foto van een gewone omgeving, bijvoorbeeld een landschap of een stadsbeeld, zodanig te bewerken dat het lijkt alsof het een foto van een miniatuurstad of een schaalmodel is.

Wanneer een foto gemaakt wordt van een omgeving, dan kan slechts een klein deel van het tafereel scherp gefotografeerd worden. De rest is enigszins onscherp. Wanneer een miniatuuromgeving gefotografeerd wordt is dit effect nog veel sterker. Dit heeft te maken met de scherptediepte van de lens. Hierdoor is slechts een klein deel van de foto echt scherp. Bij tilt-shif tbewerking wordt dit effect nagebootst. 

Geen opmerkingen: