zondag 11 november 2012

Overprikkeling en AutismeSensory Overload (Interacting with Autism Project) from Miguel Jiron on Vimeo.

Een filmpje gemaakt in het kader van een autisme project. Het filmpje laat zien hoe het is om overprikkelt te zijn. Hoe dat aanvoelt, wat er dan gebeurt met iemand in zijn hersenen. Bij autisten is het vaak zo dat ze erg gericht zijn op het detail. De prikkelverwerking in de hersenen is anders. Alles komt in details binnen en zij nemen de wereld ook vaak als zodanig waar. Hierdoor overzien zij geen geheel maar zijn erg gericht op stukjes ervaring. Zij kunnen er weinig bij hebben omdat de overprikkeling al snel zorgt voor een overload situatie.

Een mooie film die dit effect indringender laat zien, is  het autobiografische verhaal van Temple Grandin. Helaas moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Het is een film die ik eens gezien heb op een basisschool voor speciaal onderwijs. Het maakte op mij een diepe indruk. De film maakt heel duidelijk hoe autisten hun wereld ervaren. Waar hun sterke en hun zwakke kanten zitten. Welke psychologische ontwikkeling er is en in hoeverre men nu pas autisme begint te begrijpen.

De echte Temple Grandin is op internet terug te vinden, mede ook op Youtube. Ze is inmiddels een succesvolle vrouw die het autisme niet als handicap maar als kernkwaliteit weet te gebruiken.


Geen opmerkingen: