donderdag 15 november 2012

Liefde en Verzorging

Love and Care

Het beste medicijn wat je iemand kan geven is Liefde en Verzorging. Je kan "Care" hier ook nog vertalen als "geven om". De spreuk is leuk en toverde een glimlach op mijn gezicht. Het gaat natuurlijk lang niet op bij alle ziekten. Ik denk dan even heel realistisch en nuchter aan ziekten als kanker, COPD, ALS, suikerziekte, Alzheimer, reuma, etc.

Was het maar zo simpel dat genoeg liefde en verzorging het medicijn was tegen elke ziekte, dan was het vast niet zo moeilijk om veel mensen te genezen. Tenminste, als we er de tijd en aandacht voor nemen. Dat laatste is zomaar wel de vraag. Veel mensen die ziek zijn krijgen in het begin veel aandacht en zorg. Iedereen leeft met ze mee, komt langs, stuurt kaartjes, belt nog eens een keer maar naarmate de ziekte chronischer wordt zie je de aandacht en zorg vervagen. Die aandacht en zorg neemt af naarmate de ziekte langer duurt. De harde kern rondom een persoon blijft doorgaans wel komen en zorgen maar de grote kring van vrienden en kennissen haakt vaak af na verloop van tijd.

De mensen die het meest te lijden hebben van dit afhaken van hun omgeving zijn de mensen die oud zijn en de mensen die psychisch ziek zijn. De ouderen verliezen vaak hun kennissen en vrienden door overlijden en blijven steeds meer alleen achter. Afhankelijk van aandacht en zorg van eventuele (klein)kinderen als de band tenminste goed is. Is die band er niet of zijn er geen (klein)kinderen dan rest niets meer dan eventuele verzorging door verzorgend personeel. Dan is het maar te hopen dat ze een beetje aardig en liefdevol zijn anders blijft er weinig Love over.

De andere groep betreft de psychisch zieken. Een psychische ziekte tast vaak het karakter aan. De eens zo vrolijke of opgeruimde natuur van iemand maakt plaats voor een angstige of sombere, depressieve natuur. Ernstige stoornissen zoals schizofrenie of borderline maken dat de zieke nog maar moeizaam empathisch, sociaal contact kan maken met zijn of haar omgeving. Gedreven door wanen of paranoïde gedachten, geprikkeld door agressie of ander psychisch ziek gedrag, hebben deze mensen zelden nog een Love and Care omgeving om zich heen. Doorgaans beperkt het zich tot ouders die de zorg op den duur niet meer aan kunnen. Kinderen die hun ouders zo dienen te verzorgen zitten zelf gelijk in een psychisch kwetsbare omgeving waarbij Parentificatie schadelijke gevolgen heeft en zij zelf risico lopen op psychische problemen.

Love and Care is dus niet zo vanzelfsprekend voor veel zieken. Ergens heeft bovenstaande "wise physician" dus wel gelijk. Kanker kunnen we er niet mee genezen maar voor veel chronisch en psychisch zieken zou een hogere dosis van Love and Care zeker schelen in het genezingsproces. Al was het maar omdat ze zich er beter door voelen. Zich geliefd voelen. Dat er mensen zijn die met ze meeleven, die om ze blijven geven hoe moeilijk het soms ook is. Die langs blijven komen, aan ze denken en wat van zich laten horen. De meest basale behoeften van gezien en gehoord worden onderkennen en vervullen. 

Love and Care dus.. in een wat hogere dosis. Wie zou jij daar blij mee kunnen maken ?


1 opmerking:

Kim zei

Leuke blog hoor.