donderdag 8 november 2012

Angsten en Fobieën


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Een aflevering over angsten. Meer specifiek komt de fobie aan bod. Een fobie is een extreme angst voor iets specifieks. In dit geval worden er twee fobieën besproken; eentje voor paspoppen en eentje voor kikkers. Doorgaans ontstaat zo'n fobie op een moment dat er een negatieve ervaring is met het onderwerp van de angst zonder dat er nog veel positieve ervaringen mee zijn. Het kan ook door een hele heftige schrikreactie  ontstaan of door een pijnlijke ervaring. Het is daarna in de hersenen ontwikkeld naar een fobie.

Ik heb vroeger een fobie voor muggen gehad. Die is erg lang gebleven tot ver na mijn puberteit. Uiteindelijk is het vanzelf weg gegaan doordat ik met scouting vaak op kamp ging en dan stikte het er van de muggen. Er was geen ontkomen aan en ondanks een hoop citronella olie liep ik bulten op. Toch verdween de angst vanzelf omdat er verder geen negatieve consequenties waren en ik dagelijks met die muggen moest dealen.

Er zijn twee belangrijke methodieken om van een fobie af te komen. Een is systematische desensitisatie (in de aflevering hebben ze het over graduele exposure) en de ander is flooding. Desensitisatie is geleidelijk de angst overwinnen door een steeds moeilijkere situatie aan te gaan. Flooding is vol in de angst gaan totdat de lading er af gaat. Dit gebeurt bij de desensitisatie geleidelijker. Flooding is wat minder mensvriendelijk maar werkt wel uiteindelijk. Het muggenverhaal is zeer waarschijnlijk op een onbewuste manier door "flooding" weggegaan. Er was geen ontkomen aan, ik moest er gewoon mee dealen en ervaarde uiteindelijk dat het allemaal wel mee viel op een grote hoeveelheid jeukende bulten na.

Over angsten praten werkt trouwens ook al angstverminderend, echter de confrontatie met de angst aan gaan is noodzakelijk om de spanning er werkelijk af te halen. Dit wordt doorgaans in combinatie met ontspanningsoefeningen gedaan.

Geen opmerkingen: