zondag 18 november 2012

Aanstekelijk

Was je bij het mee geeuwen als iemand geeuwt, nog bestempeld als empathisch dan kan ik je vertellen dat bij het mee krabben als iemand krabt, neurotisch gedrag is.

Tot dit opmerkelijke resultaat kwamen de Britse psychologen na onderzoek naar aanstekelijk gedrag. Gaap jij ook als iemand gaapt dan betekent dit dat je empathisch bent maar als het om het krabben waar het jeukt gaat dan wordt het plotseling neurotisch verklaard. Dat is best wel een hard oordeel.

Ja ik kan nauwelijks een gaap onderdrukken als iemand gaapt. Vooral niet in een warme vergaderzaal met een onderwerp wat toch al niet zo spectaculair is. Krabben als iemand krabt en jeukerig doet, is iets wat ik ook wel herken. Ga niet over hoofdluis of vlooien praten want dan heeft plotseling iedereen jeuk.

Als het gaat om negatieve emoties  zoals krabben dan wordt het plots neurotischer genoemd. Ik vind gapen nou ook niet echts iets positiefs, hoogstens wat relaxter dan krabben. Daar zal dan wel het verschil in zitten.

Wat betekent het trouwens als je achter je laptop zit te gapen als je een logje maakt over gapen en krabben ? Hoe empathisch ben je dan en naar wie toe ?

Geen opmerkingen: