zaterdag 6 oktober 2012

Wie ik ben


De persoon die je vandaag bent, is de persoon, die je bent geworden nadat je allerlei dingen hebt meegemaakt en ervaren. Je bent meer dan de optelsom van de feiten. Je bent nu de persoon die je geworden bent door manier waardoor je ergens doorheen gekomen bent. Wat heb je met de ervaring gedaan ? 

Als iets je overkomt zijn er wel honderd manieren om er mee te om te gaan, om er tegen aan te kijken. Je kan het zus uitleggen en je kan het zo uitleggen. Je kan jezelf de schuld geven, je kan een ander er de schuld van geven, je kan verantwoordelijkheid nemen voor je daden of je kan verantwoordelijkheid van je afschuiven door iets of iemand verantwoordelijk te maken voor hetgeen je overkomen is of voor hetgeen je hebt doorgemaakt. Je kan geloven dat je er niets aan kon doen of juist dat je er alles aan gedaan hebt.

Je kan hetzelfde doormaken en er toch heel verschillend uitkomen. Waar de een verbitterd raakt, cynisch wordt, boos is op zijn of haar omgeving of de ander er de schuld van geeft, daar wordt een ander milder, begrijpt meer wat anderen doormaken, zal proberen anderen die door soortgelijke ervaringen heen gaan, te helpen en nemen volledige verantwoordelijkheid voor hetgeen ze overkomen is, zelfs al hadden ze de ervaring zelf niet zelf in de hand.

Feit blijft dat de ervaring waar iemand doorheen ging, een ervaring was die meerdere mensen meemaken. Ergens op de wereld gaan er honderden mensen door zelfde soort ervaringen heen, die er als persoon dan toch weer anders uit komen. Die anders er op reageren, er anders mee omgaan. Mensen zijn die ze zijn met al hun unieke eigenschappen, zienswijzen en manier van doen ondanks de gemeenschappelijke ervaringen. 

Wie is gelukkiger ? Wie voelt zich beter ? En wie is blij met zichzelf aan het eind van de rit ? Waardoor zou dat komen ?

Geen opmerkingen: