zondag 14 oktober 2012

Usher - Numb

numb  (nm)
adj. numb·ernumb·est
1. Deprived of the power to feel or move normally; benumbed: toes numb with cold; too numb with fear to cry out.
2. Emotionally unresponsive; indifferent: numb to yet another appeal.
tr. & intr.v. numbednumb·ingnumbs
To make or become numb.
Ik heb me al vaker af zitten te vragen wat Numb nou precies betekende. Nooit heb ik het woord eerder geleerd en  ik dacht dat het een nieuw Engels trendy modewoord was. Niets is minder waar. Numb komt uit het oud Engels van het werkwoord Num wat taken/seized betekent. Nemen, in beslag genomen.

Opnieuw uitgevonden heeft het een negatievere betekenis gekregen: op het emotionele vlak niet meer in staat zijn te voelen. Het klinkt dan meer als het afgevlakt zijn zoals je dat leest bij mensen met een depressie en die dan medicatie krijgen. Emotieloos, niet in staat emoties of gevoelens te ervaren.

Keep on doing the same old thing
And you expectin' change
Well is that really insanity
Or just a losers' game
I only trust in the things I feel
Some may say that's strange
You better recognize what is real
'Cause forever is alone 


Ik vind het nummer van Usher erg prettig klinken al  is de tekst eigenlijk best verdrietig. Het Nederlandse gezegde: als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg, ligt er in besloten. Dat sommige dingen nooit veranderen omdat men het gedrag niet verandert en daardoor telkens dezelfde uitkomst krijgt. Uitkomsten die ze vaak zelf niet eens willen, waar relaties aan kapot gaan.

Shake it off, there you go, 
I don't care anymore
Just go numb
You never know until you let go
Let's go numb
 

De song gaat over loslaten van een relatie die niet meer werkt. Waarin de klik weg is, waarin men elkaar niet meer aanvoelt, niet meer begrijpt. Waar liefde plaats heeft gemaakt voor onverschilligheid en strijd. Usher zingt dan dat het hem niet meer uit maakt, dat hij zijn gevoel er voor afsluit, dat hij het loslaat als het gevoel er niet meer is en dat hij verder gaat zonder de relatie als het zo telkens weer zo moet gaan.

Typisch dat zo'n lekker klinkend dansnummer zo'n triest verhaal heeft.

Geen opmerkingen: