zaterdag 13 oktober 2012

Piekeren en Tobben


Zorgen maken, piekeren, tobben.. er zijn veel mensen die zich dagelijks hier vele uren mee bezig houden. Ze kunnen het niet loslaten, ze zijn vaak geobsedeerd door hetgeen ze telkens weer over na moeten denken. Obsessief denken aan problemen is een ernstige vorm van pieker gedrag. Het belemmert een fijn en energierijk leven omdat de persoon zo in beslag genomen is met hetgeen de geest telkens weer herkauwt. Over en over..probleem na probleem.

Deze mensen kunnen maar moeilijk denken in oplossingen. Ze zijn soms faalangstig waardoor elke gebeurtenis in hun leven als een potentiƫle dreiging wordt gezien. Het gedragsrepertoire van deze mensen is vaak beperkt. Ze weten niet goed om te gaan met de hindernissen die het leven ze brengt of op hun pad zet. Ze maken zich vaak onnodig veel zorgen over soms relatief kleine onvolkomenheden.

Piekergedrag kan ontstaan door een overbeschermde opvoeding of juist door een opvoeding waarbij iemand voortdurend bekritiseerd werd en daardoor faalangstig is geworden. Iemand die niet geleerd heeft hoe adequaat om te gaan met de levensveranderingen of obstakels op het levenspad, die zal snel vervallen in tob- en piekergedrag. Het is een vaardigheid om veel voorkomende levenssituaties aan te kunnen, om inventief te zijn, creatief te denken en initiatief te durven tonen. Heb je dat niet geleerd dan voelt al gauw alles als een bedreiging aan.

Realiseer je dat het niets oplost maar dat het je enkel berooft van je kansen, je uitdagingen. Dat je soms risico's moet durven nemen ook als iets uiteindelijk mislukt. Want ook daar leer je weer van. Zonder vallen geen opstaan, geen lopen. Durf te vallen. En bedenk geen 1000 rampen in je hoofd terwijl er misschien maar 2 in je leven gebeuren. Deal with it, when you get there.
Geen opmerkingen: