vrijdag 5 oktober 2012

Moeilijke tijden

Vandaag kwam ik een mooie quote tegen die ik nu even verwerkt heb in een eigen gemaakte achtergrond


Het zette me wel aan het denken want ik herkende het wel, de type mensen die er in genoemd worden en die je in je leven tegenkomt. 

Je hebt mensen waar je wat aan hebt, die er voor je zijn als het moeilijk gaat of die je constructieve hulp bieden als je het nodig hebt, deze mensen zijn waardevol. Ze bieden hun hulp vaak vanzelf aan als ze je zien ploeteren of komen zonder moeilijk te doen naar je toe, als je ze om hulp vraagt. Ze leven met je mee, begrijpen waar je doorheen gaat en geven je een beter gevoel nadat je met ze gesproken hebt. Het zijn mensen met een luisterend oor en een positieve, oplossingsgerichte geest. Ze staan achter je als je steun nodig hebt en helpen je om dingen te realiseren. Ze klagen zelden en ze staan voor je klaar, ze zijn er voor je door dik en dun. Het zijn empathische mensen die niet alleen voor zichzelf leven. Doorgaans zijn dit soort mensen in de minderheid en als je ze om je heen hebt, kan je er maar beter zuinig op zijn want je komt ze niet zo heel vaak tegen. 

Dan heb je de mensen die je in de steek laten als je het moeilijk hebt. Ze zwermen om je heen zolang het je goed gaat en je succesvol bent. Je kan er mee lachen en een leuke tijd mee hebben totdat het je wat minder goed gaat. Dan zeggen ze dat ze het heel rot voor je vinden en willen misschien nog een paar keer naar je luisteren als je ergens over wilt praten. Soms leven ze nog even met je mee maar veel hulp of ondersteuning hoef je er verder niet van te verwachten. Dit zijn mensen die doorgaans met zichzelf bezig zijn en niet zozeer met een ander. Ze hebben zo hun eigen sores aan het hoofd en kijken meer naar wat iemand voor hen kan betekenen, waar ze wat aan hebben, dan dat ze veel willen investeren in een relatie, vooral niet als het wat moeite kost of als ze er tijdelijk iets voor moeten opgeven of inleveren.

De laatste categorie mensen dat is de categorie "verkeerde vrienden" en "foute partners". Dat zijn de mensen die veelvuldig een beroep op een ander doen. Die anderen telkens met hun problemen op zadelen, die ze vaak zelf veroorzaakt hebben. Dit zijn mensen die niet veel alleen kunnen oplossen maar telkens een ander nodig hebben om ze te helpen, te steunen of te financieren. Ze zeggen vaak dat ze ergens niets aan kunnen doen en tonen weinig verantwoordelijkheid in probleemsituaties. Ze schuiven doorgaans de schuld van falen door naar anderen, ze zijn weinig empathisch of sensitief. Helaas doen ze dingen waarmee ze regelmatig in de problemen komen en vinden dingen die verstandig zijn of  een fatsoensnorm zijn, vaak maar saai, stom of burgerlijk. Ze maken vaak grappen of negatieve opmerkingen ten koste van anderen. Deze laatste categorie kan je maar beter op afstand houden want ze maken je ongelukkig en je komt er in het ergste geval zelf mee in de problemen.

Het is goed om je te blijven realiseren met wie je om gaat en hoe je je voelt in de relatie met die persoon. Soms kom je tot pijnlijke conclusies en dien je keuzes te maken in je leven. Met wie je nog wel en met wie je niet meer verder wilt. Zeker als je merkt dat een relatie niet lekker loopt dan wordt het tijd voor een evaluatie en goede gesprekken. Lukt dat niet, kom je er niet uit of blijf je je rot voelen in de relatie dan kan je je af vragen met welk type mens je te maken hebt en of je daar in de toekomst eigenlijk nog zo mee verder wilt.
Geen opmerkingen: