woensdag 24 oktober 2012

Miami Mega Jail

70 minuten In de gewelddadige afdeling van Miami County Jail vechten de gevangenen met elkaar om eten, of uit verveling. Er zitten 25 gevangenen per kooi die slecths twee keer per week een uurtje gelucht worden.


Heftige documentaire over een gevangenis in Miami.. ongelofelijk wat daar gebeurd met mensen die daar zitten en vaak nog niet eens schuldig zijn bevonden. En zelfs al ben je schuldig.. dan nog.. pfff

Het zijn mensonterende omstandigheden wat je hier ziet. Je ziet dat er psychologisch gezien terug gevallen wordt op oergedrag. Het recht van de sterkste. Mensen gaan in de overlevingsstand. Meedogenloos wordt de rangorde bepaalt op een primitieve wijze, door te vechten en hierdoor de hiƫrarchie te bepalen. Daarmee worden rechten bevochten, gewonnen of verloren. Liegen, bedriegen, straffen, vechten, macho gedrag, sadisme, overschreeuwen en angst overheersen de dagelijkse gang van zaken.

De man zei het terecht: the game that we play here is named GABOS. Game Ain't Based On Sympathie. Je kan je echter afvragen wie nou werkelijk de regie heeft daar in de gevangenis. Ik kan me bij het luchten niet aan het idee ontworstelen dat ik naar een soort van dierenasiel zit te kijken waar de reu's elkaar zitten te bekijken en te imponeren.

De vraag die Louis zichzelf stelt is een goede vraag. In hoeverre komt het gedrag van de mannen voort uit hen zelf en in hoeverre wordt het veroorzaakt door de omgeving waar ze in moeten leven door deze grote meermanscellen en "the Code" die er geldt.

Wat mogen gedetineerden in Nederland dan toch in hun handen knijpen met onze regimes waar er niet meer dan met een paar man op cel mag worden gezeten waarbij er wel tv, een bureautje etc. aanwezig is.


Geen opmerkingen: