zondag 21 oktober 2012

Korsakov en alcoholgebruikKorsakov een geheugenstoornis die ontstaat door overmatig alcoholgebruik. Deze documentaire laat het gevolg zien van de sluipende verwoesting aan de hersenen door alcohol. Korsakov lijkt op dementie maar treedt al vroeg op vooral als men vroeg is begonnen met drinken. De jeugd tegenwoordig drinkt veel en steeds jonger in Nederland. Hierdoor zie je steeds jongere Korsakov patiënten. Er wordt een explosieve stijging van Korsakov patiënten verwacht de komende decennia gezien het drinkgedrag van jongeren.

Kenmerken van Korsakov zijn:
Geheugenverlies. Niet de oude herinneringen maar het korte termijn geheugen werkt niet goed meer. Dingen die onlangs gebeurd of afgesproken, blijven niet beschikbaar in de herinnering. Problemen met oriëntatie in ruimte en tijd. Bij ernstige vormen het niet kunnen herkennen van gezichten.

De patiënt zal het in eerste instantie ontkennen of angstig reageren. Ze vullen de gaten in hun geheugen op door dingen te verzinnen. Dat doen normale mensen ook als men het even niet meer weet maar dit valt niet zo op omdat het niet zo veelvuldig voorkomt en om kleine dingen gaat. Bij de Korsakov patiënten gaat het om grote gaten en er wordt veelvuldig dingen verzonnen. Dit valt wel op in de omgeving.

Bron: Alzheimer Nederland

Geen opmerkingen: