dinsdag 30 oktober 2012

JakhalstaalDit is verplichte kost bij mij in de opleiding als psychosociaal counselor. Ik vind het best moeilijk. Dit is nog maar een klein onderdeeltje uit het geheel van geweldloze communicatie. Het gaat over de manier waarop je op een geweldloze manier (dus zonder agressief taalgebruik) om kan gaan met discussies, veroordelingen, kritiek, nare gesprekken. Dit om te zorgen dat je niet steeds in een strijd belandt met een ander. Zelfs als die ander erg onredelijk, kritisch of boos tegen je doet. De clue is dat je het nooit persoonlijk aan trekt maar blijft onderzoeken wat die ander dwars zit, wat die ander voor onvervulde behoefte heeft.

Als je meer wilt weten dan kan je de lange versie ook eens bekijken en beluisteren. Die staat hier onder en duurt drie uur. Onderstaand gaat ondermeer over:

Het spelletje spelen "wie heeft gelijk", over belonen, straffen, schaamte en schuldgevoelens, jakhalstaal, gewelddadig taalgebruik, moraliseren, winnen en verliezen, goed en fout, vijand denken, ambtstaal,  onvervulde behoeften, gevoelens en gedachten, dominantie, overgave of rebelleren, boosheid, depressie, stress en angst, verzoeken en eisen. Hij weet het goed en humoristisch te brengen.


Geen opmerkingen: