vrijdag 26 oktober 2012

Gamen als verslavingGamen als verslaving. Waardoor komt 't ? Vaak door een gebrek aan sociale vaardigheden. De virtuele game wereld is een vlucht vanuit de werkelijkheid waarbij er makkelijker "vrienden" gemaakt kunnen worden in het spel. Waar je relatief makkelijk "promotie" kan maken terwijl het in het echte leven moeilijk is. Het is voor veel jongeren moeilijk om vriendschappen te sluiten, moeilijk om relaties te onderhouden, moeilijk om met verschillende mensen om te gaan of om te gaan met moeilijke sociale situaties.

In een game is het simpel, eenvoudig, je bent met of tegen mij. Je kan samen een virtuele vijand verslaan en dat schept al een band. Moeilijker als dat wordt het doorgaans niet. Het beloningssysteem van de hersenen wordt veelvuldig geprikkeld en beloond met "overwinningen" en "levels up". Dat maakt dat je er een goed gevoel aan over houdt en je al snel verknocht kan raken aan zo'n game. Als iets moeilijk is en je haalt het dan krijg je een euforisch gevoel. Lukt het niet dan krijg je net als met gokken de drang om meer en meer te doen, tot die ene keer dat het wel lukt en je alsnog een keer wint. Winnen en verliezen zijn gerelateerd aan het gokken en de gokverslaving die we al wat langer kennen.

Gamen als vlucht van de werkelijkheid, vlucht van het eigen werkelijke "ik". Vandaar dat verslaving op de loer ligt want zoals bij alle verslavingen geldt dat er gevlucht wordt van de harde rauwe werkelijkheid waarbij het beloningssysteem geactiveerd wordt door een stimulus als een stof of een spelletje.

Je wordt bezig gehouden en vindt een vorm van "zingeving" in het spel. De beloning en de relaties die relatief eenvoudig zijn geven het een hoge mate van aantrekkelijkheid en het biedt een vrij makkelijk verkrijgbaar tijdverdrijf. De valkuil van de game maker sluit zich en de gamer is "hooked". Gevangen in het spel. Willoze prooi van zijn eigen behoeften en bevrediging druk doende om een willekeurig doel te halen dat de spelmaker heeft bedacht in een prachtige grafische omgeving die niets met de werkelijke realiteit te maken meer heeft.

Geen opmerkingen: