zaterdag 27 oktober 2012

Creativiteit en geestesziekten
Opmerkelijk onderzoek dat bevestigde wat mij al een tijdje was opgevallen. Namelijk dat creativiteit veel voorkomt bij mensen met een geestesziekte. Als ik kijk naar de levens van mensen als Van Gogh en diverse schrijvers dan zie je vaak dat zij geleden hebben aan angst stoornissen, depressies, anorexia, verslavingen of schizofrenie.

Vaak zie je uit het vele lijden wel hele mooi teksten, sculpturen of schilderijen ontstaan. Mensen worden misschien zelfs wel creatiever omdat ze zo diep lijden en daarom een veel diepere dimensie in het leven ervaren dan mensen die gezond zijn en alles als vanzelfsprekend zien. Die laatsten denken niet dieper over dingen na, hebben een druk leven met de dagelijkse beslommeringen. Die uiten het wellicht ook minder in kunst of geschriften omdat er niet veel uit te drukken valt.

Ik denk ook dat het komt doordat ze veel creatiever dienen te zijn omdat een aantal mogelijkheden die voor anderen vanzelfsprekend zijn, voor hen niet open liggen. Dan moet je er "omheen" werken om toch te krijgen wat je wilt of te kunnen doen wat je leuk vindt of wel kan. Soms rest niet veel anders meer als je de andere dingen niet voor elkaar krijgt maar je wel goed kan uiten in muziek, vormgeving of iets anders creatiefs.

Je ziet bij opnames en therapie ook vaak creatieve therapie. Daar wordt vorm gegeven aan emoties, gevoelens of nare dingen. Vaak om het vormgeven zelf maar ook om het verwerkingsproces te verdiepen. Gevoelens te doorleven, dingen te beschrijven, het woorden te geven of juist een beeld te geven via een sculptuur, tekening of andere grafische vormgeving.

Dat autisten een creatiever beroep hebben daar kan ik me iets bij voorstellen. Zij zijn erg goed in het detail en zij zijn soms tot enorme prestaties in staat vanwege hun andere hersenwerking. Zie hieronder.


Geen opmerkingen: