zaterdag 27 oktober 2012

Anorexia documentaire Dun


Anorexia. Een vreselijke verwoestende psychische ziekte die er voor zorgt dat je jezelf uithongert omwille van de controle en het slanke figuur. Dit is een documentaire Thin (engels). Ik vond de documentaire wat traag op gang komen maar naar verloop van tijd als je de meiden wat beter leert kennen wordt het wel interessanter en krijg je steeds meer gevoel bij de meiden en de groep. Bijzonder boeiend is de groepsdynamiek. Wat het gedrag van de ene doet bij de andere, hoe het op elkaar in werkt.

Het blijft triest om te zien hoe kwesties als vertrouwen, minderwaardigheid, negatief zelfbeeld, onzekerheid aan de orde komen en hoe destructief deze meiden daarmee om gaan zonder echt te beseffen wat het effect is van hun gedrag. Hier zie je zoals vaker bij psychische ziekten, een sterk vertekend (zelf)beeld van wat goed en niet goed is en wordt destructief gedrag goedgekeurd en in eerste instantie populair gevonden door de meiden onderling en als groep.

Liegen, bedriegen en continu de regels overtreden is een gewoonte geworden die ondanks het negatieve effect er van, wordt vastgehouden. Het is vaak alsof ze niet beter willen worden zoals het zusje van Shelly ook zegt. Ze blijven bezig met het doen van dingen die hen of anderen schade berokkenen. Je ziet het vechten tegen zichzelf, het ontkennen van de echte gevoelens, het onderdrukken van allerlei behoeften, het niet praten over wat er werkelijk aan de hand is. Kenmerkend voor veel psychische ziekte en eetstoornissen. Leven vanachter een masker en angst om zichzelf werkelijk te laten zien en kennen.

Een aantal van hen lukt het (even). Helaas halen velen niet de eindstreep en vervallen ze in oud destructief gedrag. Sommigen al zodra ze thuiskomen en de vrijheid proeven. Anderen lukt het tijdens therapie al niet en ze wordt weggestuurd. Polly heeft het dan ook niet overleefd blijkt me later op Youtube. Verschrikkelijk triest om te zien want ondanks haar enorme pit, lef en temperament, doet ze zichzelf met die "f*ck you" houding zeer vroegtijdig de das om. Zonde..van zo'n mooie, stoere meid.


Geen opmerkingen: