dinsdag 11 september 2012

Trauma van schokkende beeldenHet kijken van schokkende beelden op tv of internet kan leiden tot traumatische ervaringen. Dit bleek uit onderzoek van de universiteit Irvine in California. Als mensen een aantal uren keken naar beelden van 9/11 dan kregen ze daar meer lichamelijke als psychische klachten van dan een groep mensen die niet naar schokkende beelden hadden gekeken. Mensen die vier uur of langer keken naar schokkende beelden (bijvoorbeeld beelden van de oorlogssituatie in Irak) kregen symptomen van acutte stress. Ook bleken mensen hierna post traumatische stress symptomen te vertonen (PTSS).

Het verschil tussen acute stress en PTSS is de duur van de stressverschijnselen. Acute stress symptomen zijn kortdurend en nooit langer dan vier weken aanwezig. PTSS symptomen zijn juist langduriger aanwezig (dus langer dan vier weken).

Het onderzoek werpt een nieuw licht op het verwerken van schokkende beelden. Er wordt gesproken over een collectief trauma. Dit is wel zorgelijk te noemen aangezien dit soort schokkende beelden steeds meer en vaker te vinden zijn op internet via social media en Youtube.

Bron: NU en UC Irvine

Geen opmerkingen: