zaterdag 22 september 2012

Shock Head Soul

Via mijn werk ben ik regelmatig in de gelukkige omstandigheden dat ik seminars, workshops of congressen kan bijwonen van onderwerpen die ik persoonlijk ook erg interessant en boeiend vind. Zo had ik onlangs een congres Wet of Waan in Vlissingen. Het congres ging er over dat het soms zo moeilijk is om te bepalen of iemand nou enkel als crimineel dient te worden behandeld of moet je iemand zien als iemand die psychische hulp en zorg nodig heeft. Wanneer is het nou verantwoord om iemand tegen zijn wil, op te nemen in een psychiatrisch ziekenhuis ?

Er werd een duik in de historie gemaakt van de psychiatrie in Europa. Dit werd heel indringend geillustreerd door de onlangs gemaakte film "Shock Head Soul." Een film die handelt over het waargebeurde verhaal over het leven van Daniel Paul Schreber.De film is een psychodrama en is erg indrukwekkend om te zien. Het speelt zich af in de 19de eeuw en tekent het leven op van een persoon met een paranoide schizofrenie met psychoses (wanen). Het laat pijnlijk duidelijk zien wat het doet met de persoon, wat het doet met de omgeving en hoe ze daar in de 19de eeuw mee omgingen maar ook hoe men daar nu tegen aan kijkt vanuit de huidige psychiatrische kennis en behandelswijzen.

In Wikipedia is een korte beschrijving te vinden van het leven van Daniel Paul David:

Paul Schreber was een zoon van de pedagoog en orthopeed Moritz Schreber, de naamgever van de latere Schreber-beweging (ook wel volkstuin-beweging genoemd). Vader Schreber was een gezondheidsfanaticus en voedde zijn kinderen op met behulp van orthopedische apparaten, die voor een “gezonde” houding moesten zorgen. Schreber had een broer en drie zussen.

Na zijn eindexamen aan de Thomasschool studeerde hij rechten en werd in 1893 Senaatspresident bij het gerechtshof in Dresden. Hij is de schrijver van het boek Denkw├╝rdigkeiten eines Nervenkranken, dat hij in 1903 publiceerde, na een langdurig verblijf in een inrichting wegens een dementia paranoides; het boek geldt als een klassieke casestudie vanuit het standpunt van psychoticus zelf.

Op basis van deze casestudie schreef Sigmund Freud in 1910/11 de verhandeling Psychoanalytische Bemerkungen zu einem autobiographisch beschriebenen Fall von Paranoia (Dementia Paranoides) (Psychoanalytische aantekeningen over een autobiografisch beschreven geval van paranoia), die in 1911 verscheen. Daarin ontwikkelde hij zijn visie op paranoia, doordat hij “zijn [Schrebers] geval gebruikt voor de stelling, dat er aan de mannelijke paranoia een homoseksueel conflict ten grondslag ligt.”

Het is een pittige film maar voor mensen met een intresse voor psychologische films is het een aanrader.

Geen opmerkingen: