dinsdag 18 september 2012

Psychopathische kinderenEen op de honderd kinderen wordt geboren als psychopaat. Dat meldt NU.nl. Dit melden Britse wetenschappers. Er werd vaak nog aangenomen dat psychopathie een stoornis was die werd "aangeleerd" door een slechte opvoeding of door geweldadige omstandigheden. Echter uit nieuw onderzoek blijkt dat psychopathie in de hersenen zit en daar als geboorte afwijking reeds aanwezig is. Dit werpt een ander licht op de stoornis en maakt het ook wat hopenloos. Deze kinderen worden dus "slecht" geboren. Een kwart tot de helft van de kinderen met gedragsproblemen, bezit deze genetische afwijking. Ze worden vaak omschreven als harteloos en emotieloos als het gaat om de omgang met anderen.

Er is echter een verschil met kinderen die antisociaal zijn. A-sociaal gedrag is aangeleerd. Dit komt door een gebrek aan opvoeding. Kinderen met gevoelloze genen hoeven echter niet allemaal psychopathisch gedrag te gaan vertonen. Een goede warme opvoeding kan er voor zorgen dat deze kinderen geen a-sociaal gedrag zullen vertonen. Ze blijven er echter wel vatbaarder voor.

360 Magazine meldt: Volgens de Canadese forensisch psycholoog Robert Hare is één procent van de bevolking psychopaat te noemen. Christopher Bayer, een psycholoog die mensen die op Wall Street werken behandelt, zegt dat 10 procent van de mensen die op Wall Street werken psychopaat te noemen is.

Ook in hogere managementkringen kom je relatief veel psychopaten tegen. Een artikel in Intermediair verhaalt over onderzoek en herkenning van de Slangen in Pakken, zoals ze ook wel genoemd worden. Hoe herken je een psychopaat in het bedrijfsleven ?

Uit Intermediair
- Maken uw chef of collega's een gladde, charmante indruk ?
- Buigen zij een gesprek vaak om naar een gesprek over henzelf ?
- Brengen zij anderen in diskrediet, of zeiken ze anderen af om hun eigen imago of reputatie op te poetsen ?
- Kunnen ze met een stalen gezicht liegen tegen collega's, klanten of zakenrelaties ?
- Vinden ze mensen die ze te slim zijn af geweest of die ze hebben gemanipuleerd dom of stom ?
- Zijn ze opportunistisch en genadeloos; vinden ze het vreselijk om te verliezen en spelen ze om te winnen ?
- Maken ze een kille, berekenende indruk ?
- Gedragen ze zich soms onethisch en oneerlijk ?
- Hebben ze binnen de organisatie een machtsnetwerk opgebouwd en dat vervolgens gebruikt om er zelf beter van te worden ?
- Tonen ze geen spijt als ze beslissingen hebben genomen die een negatief effect hebben gehad op het bedrijf, de aandeelhouders of het personeel ?

Geen opmerkingen: