zaterdag 29 september 2012

Project X toestanden via internetEen voorspellend humoristisch filmpje uit 2010 wat Social Media zou kunnen veroorzaken. Niemand kon toen wellicht nog bevroeden dat het zou leiden tot Project X achtige toestanden. Denk aan Haren, Arnhem gisteren.. denk aan (vul hier meerdere plaatsen in waar dit soort "feestjes" recentelijk wereldwijd gebeurd zijn en nog zullen komen.) Wie heeft de regie nog ? Wie lost het op als er problemen van komen ? Met welke intentie gaat men er heen ? Hoe houd je het in de hand ? Hoe ver gaat het ?

Ga je een grasveld vrijgeven met drank en muziek waarmee je dit soort dingen gaat faciliteren ? Is dat niet belonen voor slecht gedrag ? Dan hol je achter de feiten aan en los je het probleem niet aan de voorkant op. Daar waar het ontstaan was. Daarbij stimuleer je een volgende relschopper om maar vooral op te roepen tot "feestjes"via Social Media. Immers worden het zo gratis feestjes op kosten van de belastingbetaler, met een hoog rel gehalte en daar heb je altijd types van die daar graag op af komen. Dat zou onwenselijk zijn en enkel resulteren in meer ellende. Het Social Media gebeuren laat zich van zijn onheilspellende kant zien. De keerzijde van de medaille.We krijgen als maatschappij te maken met nieuwe communicatie fenomenen. Sneller, grootser, massaler. Maar wie heeft de regie dan nog als het fout dreigt te gaan ? Als er gewonden of zelfs doden gaan vallen ? Als niets vermoedende mensen er de dupe van worden omdat ze letsel oplopen of ernstige schade aan hun huis, winkel of auto. Als ze angstige momenten doormaken om de veiligheid van henzelf, hun kinderen of huisdieren ?

Is het dan weer de overheid die het probleem moet oplossen ? In hoeverre is het individu aansprakelijk ? Wiens probleem is het nou eigenlijk; van degene die het post, degene die het doorzet, Facebook of Twitter verantwoordelijk maken, de politie en de burgemeester, de relschoppers zelf ? Maar nog belangrijker, hoe hou je het in de hand ? Ik denk dat Arnhem gisteren het goed heeft aangepakt. Voorkomen is beter dan genezen.

Geen opmerkingen: