woensdag 5 september 2012

Korte of lange termijn geluk ?

Er zijn mensen die voor het korte termijn geluk gaan en er zijn mensen die voor lange termijn geluk gaan. Welk type ben jij ?

Het marshmellow experiment bij kinderen, toont aan dat al vrij vroeg in de jeugd te zien is of een kind later in staat zal blijken te zijn om behoeften uit te stellen, voor een groter doel. Is het kind impulsief en zal het, het korte termijn geluk verkiezen boven het lange termijn geluk. Of is het kind in staat de marshmellow te laten liggen want als dat lukt, krijgt hij er dadelijk nog eentje en heeft hij twee keer zoveel snoep als nu.

Het experiment heeft aangetoond dat kinderen die hun impulsen kunnen beheersen, die hun behoeften kunnen uitstellen, later succesvoller zijn dan kinderen die dat niet zo goed kunnen en kiezen voor korte termijn geluk. Het kunnen uitstellen van het toegeven aan de verleiding van de snelle winst, het snelle genot, leidt tot een meer succesvol leven. Deze eigenschap laat zien dat je in staat bent om door te zetten voor grotere winsten, bestendiger geluk.

Dat is belangrijk als je later gezond wilt blijven bijvoorbeeld. Denk aan het kunnen weerstaan van verleidingen die leiden tot overgewicht. Denk aan het gaan sporten voor een betere conditie. Het stoppen met drinken of roken, voor een gezonder lijf. Maar dit principe is ook toepasbaar op studies, werksituaties, het gebruik van genotsmiddelen, beslissingen die je neemt m.b.t. financiƫn etc.

Geen opmerkingen: