zondag 16 september 2012

Hoe groeit zelfvertrouwen ?!

Het volgende moet je horen. Daar valt veel over te zeggen maar eigenlijk valt er ook heel weinig over te zeggen. Het is wat Charlotte zei: never judge a book by it's cover. Charlotte staat vierkant achter Jonathan ondanks de wat neerbuigende toon en manier van praten van Simon in het begin. Zie en luister ook wat Simon zegt in het begin: just when you think things couldn't get any worse... als hij Jonathan ziet binnenlopen.

Jonathan vertelt van te voren in het kort zijn levensverhaal en hoe hij een probleem heeft met zelfvertrouwen vanwege zijn oversized uiterlijk. Dat hij daar al zolang dat hij leeft door mensen op veroordeeld wordt en negatief wordt benaderd door anderen. Ze zien niet de jongen Jonathan, ze zien zijn opvallend fors uiterlijk en dat keurt men doorgaans af. Het maakt hem teruggetrokken, verlegen en angstig in contacten. Hij voelt zich duidelijk de mindere.


Na de feedback van Simon lijken de rollen omgedraaid. Jonathan is niet meer het "het lelijke eendje" en Charlotte krijgt te horen dat ze niet zoveel voorstelt qua stem in vergelijking met Jonathan. Ze wordt door Simon op een nare manier onderuit gehaald omdat haar stem het bij lange na niet haalt bij Jonathans stem. Ze zou hem omlaag halen. Charlotte is zichtbaar aangedaan. Jonathan blijft trouw aan haar omdat hij terecht opmerkt dat hij zonder haar er helemaal niet zou staan door zijn gebrek aan eigenwaarde.

Charlotte laat zien dat zij ondanks de rotopmerkingen van Simon, vriendelijk, evenwichtig en sterk blijft. Ze verlaagt zich niet tot zijn niveau als het gaat om de negatieve manier waarop ze kritiek heeft gekregen. Ze neemt het ter harte omdat ze wel begrijpt dat zij er hard aan moet trekken, wilt ze Jonathan bij kunnen houden met haar stem en willen ze gelijkwaardig naar voren komen in een duet.


Dat wordt beloond in de halve finale. Charlotte heeft er flink aan gewerkt om te kunnen tippen aan Jonathan maar ze weet het waar te maken. Ze zet haar stem krachtiger, zuiverder en professioneler in, in een operette achtig nummer en zij weet dit keer de kritische Simon voor zich te winnen. Welverdiend moet ik zeggen, ze is nu met haar stem veel meer gelijkwaardig aan Jonathan. Hij moet zich niet inhouden voor haar, zij dient hem te kunnen evenaren, het moet evenwichtig klinken in een duet.


En dan zitten het magische duo in de finale.

Jonathan vertelt wat het allemaal met hem gedaan heeft. Zijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. Mensen zien hem graag, spreken hem aan, hij wordt heel positief benaderd vanwege zijn bijzonder mooie stem. Dit maakt het voor hem makkelijker om zichzelf te laten zien en horen. Zijn verlegenheid is zichtbaar een stuk verminderd. Hij voelt zich er goed bij, is opgebloeid. Simon gaf terecht aan na de auditie dat hij met zijn 17 jaar een wonder is en zeker een ster kan worden als Pavarotti. Ze zien er geweldig uit, ze zingen een prachtig lied. Het is als een sprookje als je ze daar ziet staan. Helaas winnen ze de finale niet vanwege een James Bond achtige hondenshow maar ik vind Charlotte and Jonathan het allerbeste. Een mooi staaltje van wat talent kan doen met je zelfvertrouwen, hoe een enkele kans gepakt met een hoop moed en vriendschap, een wereld van verschil kan maken.

Het ontroert me zoiets.. krijg er kippenvel van.. 

Geen opmerkingen: