zaterdag 1 september 2012

Het verhaal van Wide Awake
Geweldig leuk om te zien hoe deze clip gemaakt werd. Het verhaal van Katy Perry's Wide Awake, over de symbolieken die ze er in verwerkt heeft en waarom ze dat gedaan heeft. Ze heeft haar eigen persoonlijke verhaal in deze clip gelegd.

De clip behoort tot een van mijn lieverlingsclips van dit jaar. Ik hou van die gotic stijl, vind de symbolieken interessant en goed gekozen, het verhaal laat daardoor nog duidelijker zien hoe het is om uit een diep dal van je leven te moeten komen. Herkenbaar voor mij ook want ik had het van het jaar niet makkelijk en moest ook even door het nodig heen.

Het verhaal laat zien hoe het innerlijk kind (Katy noemt het haar "Innocence", haar "past child") het volwassen zelf door de moeilijke periode heen helpt. Terug naar de basis gaan om te helen. Te zoeken naar wat er in het verleden is gebeurd en hoe dat doorwerkt op het heden als het mis gaat. Waarom je deed wat je deed, hoe je het hebt laten gebeuren en dat je jezelf weer terug moet vinden, opnieuw moet (uit)vinden, een verbeterde versie van jezelf vanuit het origineel, het onschuldige zelf, toen het nog kwetsbaar maar ook puur en zuiver was. 

Hierna volgt het herstel na een periode van duisternis (het Labyrint, het zoeken, het wegduwen van de benauwende situatie door de wanden die haar steeds verder opsluiten), het breken van de spiegel (ongelukkig zijn, ergens doorheen gaan, de confrontatie met jezelf aan gaan), de motten op haar jurk (nachtvlinders, duistere tijden) en samen met haar innerlijk kind door de moeilijke periode heen gaan, het opruimen van de schadelijke elementen die geleid hebben tot de ellende, in dit geval een relatie die niet zo sprookjesachtig was als het deed voorkomen. (Cloud 9 is het Nederlandse Roze Wolk symbool). Het geloven in "sprookjes" van haar Prince Charming waren te mooi om waar te zijn.

Ze rekent af met de misleiding en de kwetsende relatie die haar heeft beschadigd, die haar pijn en verdriet hebben bezorgd. En dan vanuit een passieve beklagenswaardige staat (de rolstoel), komt via boosheid (het innerlijk kind start ermee met het stampen op de grond), het werkelijke herstel (boosheid wordt op Prince Charming geuit en dus daar waar het fout ging). Dan neemt ze weer afscheid van het innerlijk kind, de balans is hersteld, het kind kan weer kind zijn en de volwassen Katy kan met haar leven.

Het heeft haar helpen herinneren wie ze werkelijk was, hoe ze is, wat ze nodig heeft. Het heeft haar beschermd en geholpen om uit de impasse te komen. En het symbool van de blauwe vlinder op het eind, laat de voltooiing zien van de transformatie.

Mooie spreuk die ik las op internet hierover: dat wat de rups beschouwt als het einde is voor de vlinder het nieuwe begin.

Hieronder de clip:

Geen opmerkingen: