zaterdag 8 september 2012

Extreem gedragTot welk extreem gedrag zijn mensen in staat. De zogenaamde daredevils zie je hier aan het werk. Extreme sports. Prachtige beelden van mensen die enorme risico's nemen met vaak van grote hoogten de diepte opzoeken. Het is spectaculair om te zien maar je vraagt je soms wel af waar ze mee bezig zijn. Een verkeerde beweging en het gaat heel erg fout.

Ik heb eens gelezen dat mensen die dit doen, niet in staat zijn om op een gewone manier spanning te ervaren. Normaal gesproken vinden we een ritje in de achtbaan of in een hoog toestel op een kermis rondgedraaid worden, voldoende spanning om een positieve kick van te krijgen.

Er zijn echter mensen die bij dit soort activiteiten nauwelijks die kick ervaren. Hun hersenen zijn minder gevoelig. Ze hebben meer nodig om een kick te voelen. Dit kan komen doordat ze in het verleden veel hebben meegemaakt. Hierdoor hebben ze een hogere drempel gekregen. Het kan ook zijn dat het een afwijking is in de hersenwerking. Het resultaat is echter dat ze tot dit soort extreem gedrag overgaan. Soms met alle gevolgen vandien.

Ze leven doorgaans ook niet zo lang als "normale" mensen omdat ze meer risico's nemen, minder gevaar ervaren. Je ziet zo dat angst, een aangeboren beschermer is. Heb je minder of geen angst dan heeft dat tot resultaat dat je jezelf (en ook anderen) onnodig in gevaar kan brengen met evt. schade die dat oplevert.

Geen opmerkingen: