woensdag 22 augustus 2012

Er zijn voor jezelf en de anderPrachtige uitvoering van Beyonce. Doet me denken aan andere wijze woorden die zeiden: al heb je maar een positief verschil gemaakt voor iemand, alleen dan al heeft je leven zin gehad. Beyoncé gaat een stapje verder in haar song. Ze heeft het over werkelijk leven, werkelijk liefhebben, een andermans leven raken, er voor iemand zijn. 

World Humanitarian Day
Het optreden was op 19 augustus 2012. World Humanitarian Day waarbij het doel is om mensen te inspireren iets goeds te doen voor anderen. Een soort van tegenhanger van alle dagen waarop er oorlog gevoerd wordt en mensen bezig zijn elkaar te kwetsen of pijn te doen. Helaas is 1 dag per jaar iets goeds doen voor een ander, een druppel op een gloeiende plaat. Een mooi initiatief wat dagelijks navolging behoeft als je werkelijk iets goeds weg wilt zetten.

Goed en Kwaad
Onze natuur is er een van goed en kwaad. De scheiding daartussen is al moeilijk genoeg te definiëren. Goed en kwaad kan van moment tot moment verschillen als het over beleving gaat en is subjectief. Wanneer doe je iets goed? Wanneer niet meer? Dat wat je goed deed kan morgen anders gewaardeerd worden door je omgeving, door de maatschappij. Je kan doorschieten in iets waar je heel goed in bent. De intentie kan nog zo goed zijn maar het gedrag kan helemaal verkeerd uitpakken.

Hoe maak je dan het onderscheid ?
Als je gedrag telkens verkeerd uitpakt en je leeft in conflict met anderen dan ben je zelf je grootste vijand.. pakt je gedrag goed uit en worden jij en je omgeving er beter van zonder anderen schade toe te brengen, dan zit je op de goede weg. Dat is wel een aardige maatstaf. Eentje die gehanteerd wordt in in counseling en mediation. Daar gaat het ook om er beter uit te komen.

Geen opmerkingen: