woensdag 29 augustus 2012

Een app tegen leugens

Soms heb je van die nieuwsberichten die wel heel onwaarschijnlijk klinken. Die vind ik juist wel boeiend. Zo las ik op in deze op NU.nl dat er een app is ontwikkeld door studenten die reclames scant op tv en die dan bekijkt of er in gelogen wordt.

Eerst dacht ik nog, dit gaat om iets psychologisch. Ik had laatst een documentaire zitten kijken over hoe je leugens kan herkennen bij mensen. Dat ging over toonhoogte van de stem, het al dan niet fronzen van wenkbrauwen, voorhoofdsrimpels, onbedoelde trekjes rond de mond en het al dan niet knipperen met de ogen. Maar nee, het ging hier niet om het herkennen van leugens door (non) verbaal gedrag.

De app werkt anders. Hij scant reclames op stemmen en kijkt wie er achter de reclames zit, wie ze betaald en hoe betrouwbaar de reclame dan is als je weet wie het sponsort. Het ging met name om politieke reclames, niet ofdat Ariel wel echt schoner wast dan alle andere waspoeders of dat de kat werkelijk Whiskas zou kopen als het aan haar lag. Nou daarvan kan ik je vanuit eigen ervaring vertellen dat Ariel in ieder geval wel schoon wast en lekker ruikt en dat onze kat niet eens Whiskas lust maar alleen maar kattenvoer van de Aldi wil.

Ik was al benieuwd hoe de App het wilde gaan testen. De meeste mensen weten toch wel dat reclames doorgaans slechts voor een klein gedeelte gebaseerd zijn op werkelijke waarheden en voor de rest een bonte verzameling van goedklinkende slogans en drogredenen zijn die lang niet altijd op enig betrouwbaar onderzoek of feiten zijn gestoeld. Gaat 'm niet worden dus..

De App helpt om te kijken of politici tijdens de verkiezingsstrijd niet liegen.. in Amerika. Tjee .. politici die niet liegen ? Bestaan die nog ? Iedereen weet toch dat Witte Reus niet significant beter schoon wast dan een ander waspoeder ? En iedereen weet ook dat politici voor en tijdens verkiezingstijd van alles beloven wat ze doorgaans, in het gunstige geval, deels waarmaken ?

Wil je weten wie de meeste leugens cq drogredenen in het verkiezingsdebat had ? Kijk dan hier.

Je blijft je verbazen.. Wie geloof jij ?

Geen opmerkingen: